DİN VE GEÇİM (1998)

Kur’an geçim  (maişet)aracı değildir ve olmamalıdır da!

Ülkemizde, Kur’anı konu alan dini yayınlar pazarlanarak, geçim kaynağı olarak kullanılmakta, Müslüman aileler bu yolla hayatlarını idame ettirebilmektedirler. Devlet memuru statüsündeki kadrolu din görevlileri, dini eğitim görmüş öğretmen, doçent, profesörlerin bir bölümü aldıkları maaşların dışında Kur’an okumak, hatim indirmek, yazılı ve görsel basında görev almak suretiyle maddi menfaat sağlamaktadırlar. Kur’an’a göre bütün Peygamberler vahiy yoluyla Allah’tan aldıkları emirleri hiçbir menfaat gözetmeden topluluklara tebliğ etmişlerdir. Geçimlerini ise ya sanatları ile ya da ticaret yaparak sağlamışlardır.

Peygamber efendimiz, kırk yaşına kadar geçimini ticaretle sağlamış, Peygamberliği esnasında ise Kur’an’ın esaslarını tespit ettiği ganimetler dışında herhangi bir menfaat temin etmemiştir.

İLGİLİ AYETLER:

-Hz.Nuh milletine;-11/29  (224)  Ey milletim! Buna karşılık ben sizden bir mal da istemiyorum. Benim ücretim Allah’a aittir…

-11/50  (220)  Ad milletine kardeşleri Hud’u gönderdik. Şöyle dedi:”Ey milletim! Allah’a kulluk edin. O’ndan başka tanrınız yoktur; yoksa sadece yalan uyduran kimseler olursunuz.

-11/51 (226) “Ey milletim! Buna karşılık sizden bir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak beni yaratana aittir. Akletmez misiniz?

-25/56 (364) Ey Muhammed! Biz seni sadece müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik.

-25/57 (364) De ki: “ Ben buna karşı sizden bir ücret değil, ancak Rabbine doğru bir yol tutmak dileyen kimseler olmanızı istiyorum.”

-26/141 (372) Semud milleti de peygamberleri yalanladı.

-26/142 -152 (372) Kardeşleri Salih onlara:”Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız? Doğrusu ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim, artık Allah’tan sakının ve bana itaat edin. Ben buna karşı sizden bir ücret istemiyorum; benim ecrim ancak âlemlerin Rabbine aittir…”

-26/160 (373) Lut milleti de peygamberleri yalanladı.

-26/161-166 (373) Kardeşleri Lut, onlara:” Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız? Doğrusu ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Artık Allah’tan sakının ve bana itaat edin. Buna karşı sizden bir ücret istemiyorum; benim ecrim ancak âlemlerin Rabbine aittir. Rabbinizin sizin için yarattığı eşleri bırakıp ta, insanlar arasında, erkeklere mi yaklaşıyorsunuz? Doğrusu siz azmış bir milletsiniz dedi.”

26/176 (373) Ormanlık yerde oturanlar, Eyke’liler de peygamberlerini yalanladı.

26/177-183 (373) Şuayb onlara: Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız? Doğrusu ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Artık Allah’tan sakının ve bana itaat edin. Ben buna karşı sizden bir ücret istemiyorum, benim ecrim ancak âlemlerin Rabbine aittir. Ölçüyü tam yapın eksiltenlerden olmayın. Doğru terazi ile tartın. İnsanların hakkını azaltmayın. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın.

-34/47 (432) De ki: “Ben sizden bir ücret istersem, o sizin olsun; benim ecrim Allah’a aittir. O her şeye şahittir.”

-9/34 (191) Ey inananlar! Hahamlar ve rahiplerin çoğu insanların mallarını haksızlıkla yerler. Allah yolundan alıkoyarlar. Altın ve gümüşü biriktirip Allah yolunda sarfetmezlere can sıkıcı bir azabı müjdele.

-9/35 (191) Bunlar cehennem ateşinde kızdırıldığı gün, böğürleri ve sırtları onlarla dağlanacak, “Bu kendiniz için biriktirdiğinizdir, biriktirdiğinizi tadın. “ denecek.

SON SÖZ:

Peygamberler herhangi bir ücret talep etmezken, geçimleri devletçe veya kurumlar tarafından sağlanan bu günün din adamlarının bu genel kaideye uymayarak menfaat sağlamaları çok üzücüdür ve dinden uzaklaşmanın açık bir göstergesidir.

Hahamların ve rahiplerin durumuna düşmemek için Müslümanlar, yukarıda açıklanan 9/34 ve 35 numaralı Ayetleri her zaman göz önünde bulundurmalıdırlar.

Her ne sebep ve şekilde olursa olsun, din ile ilgili bütün faaliyetler, Allah’ın rızasını ve hoşnutluğunu kazanmak için yapılmalıdır.

Din asla meslek veya ticaret haline getirilmemelidir.

Allah’ın rızasını kazanabilme şuuru, imanın gereği olup, bütün insanlar tarafından benimsenmeli ve desteklenmelidir.

Continue ReadingDİN VE GEÇİM (1998)

End of content

No more pages to load