ÖLÇÜ VE TARTI (1996)

 Günlük hayatımızda, alış veriş kaçınılmaz bir olgudur. İnsanoğlu yaşamını devam ettirebilmek için, bir şeyler almakta veya satmaktadır. Bugün bir şeyler alıp-satmadan yaşayabilen insan düşünülemez. Şöyle veya böyle herkes bir alışverişin içindedir

Alışverişin son derece dürüst ve hakça yapılması gerekir. Zira eğriliğe kaçtığınız anda günaha girersiniz. Bunun hesabını da bu dünyada ve ahrette kesinlikle verirsiniz.

Aynı malı pazarlayan yan yana iki mağazada, fiyatların farklı olduğunu çok zaman müşahede etmişsinizdir. Bu farklılık ticaret erbabının dürüst davranmamasından, ölçü ve tartıyı doğru ve tam yapmamalarından kaynaklanmaktadır.

-4(29)  Ey inananlar, mallarınızı aranızda haksızlıkla değil, karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle yiyin, haram ile nefsinizi mahvetmeyin. Allah şüphesizdi size merhamet eder.

-4(30)  Bunu kim aşırı giderek haksızlıkla yaparsa, onu ateşe sokacağız. Bu, Allah’a kolaydır.

-6(152) Ölçüyü ve tartıyı doğru yapın…

-11(84) Ölçüyü tartıyı eksik tutmayın…

-11(85) Ölçüyü ve tartıyı tamamı tamamına yapın; insanlara eşyalarını eksik vermeyin    

-17(35)Bir şeyi ölçtüğünüz zaman, ölçüyü tam tutun, doğru terazi ile tartın. Böyle yapmak, sonuç itibariyle daha güzel ve daha iyidir.

-55(7)  O,göğü yükseltmiştir; tartıyı koymuştur.

-55(8)  Artık tartıda tecavüz etmeyin.

-55(9)  Tartmayı doğru yapın, tartıyı eksik tutmayın.

-83(1-3)İnsanlardan, kendileri bir şeyi ölçerek aldıkları zaman tam alan; ama onlara bir şeyi ölçüp tartarak verdiklerinde eksik tutan kimselerin, vay haline.

Ölçüyü ve tartıyı eksik tutarak haksız kazanç sağlayan kişiler, işledikleri günahların hesabını elbette vereceklerdir. Ancak, bakmakla mükellef oldukları kimseler, belki farkında olmadan onların haksız kazançlarından etkilenerek, dolaylı yoldan günaha gireceklerdir. Bundan dolayı, günaha girmemek için şu iki Ayet-i Kerimeyi hatırımızdan çıkarmamalıyız, her adım atışımızda göz önünde bulundurmalıyız:

-50(16)  And olsun ki insanı Biz yarattık; nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz. Biz ona şahdamarından daha yakınız.

-50(17-18)  Sağında ve solunda, onunla beraber oturan iki alıcı melek yanında hazır birer gözcü olarak söylediği her sözü zapt ederler.

SON SÖZ:

Kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kimselerin günahkâr olmaması için; ölçüyü ve tartıyı doğru yapınız, haram ile nefsinizi mahvetmeyiniz. Tartı ve ölçü konusunda ailenize ve etrafınıza örnek olunuz. Ahlakınızı bu yolda pekiştiriniz.

Allah’ın size şahdamarınızdan daha yakın olduğunu, söylediğiniz her sözün zapt edildiğini daima hatırlayınız.

Leave a Reply